Чому зарядний пристрій кращий за звичайну розетку?

Чому зарядний пристрій кращий за звичайну розетку?

Електромобіль надає своїм користувачам безліч плюсів у контексті експлуатації. Найголовнішим, беззастережно, можна назвати можливість заряджати свій автомобіль дома від розетки, отримавши до ранку готовий до роботи електрокар із повною ємністю АКБ. Здавалося б, чудова експлуатаційна якість, яка не потребує нічого зайвого, крім дроту та побутової розетки.

Однак на тлі розвитку галузі зарядної інфраструктури, у багатьох електромобілістів виникає питання: якщо все відмінно, то навіщо придумали побутові зарядні станції, з віддаленим доступом і навіть з своїми роз'ємами? Навіщо вони потрібні, якщо електрокар достатньо підключити до розетки?

Спробуємо відповісти на ці запитання по порядку. Для початку вкажемо на той факт, що заряджати електромобіль від розетки справді найпростіший спосіб заряджання, використовувати який вам ніхто не забороняє. Однак у цій статті ми вкажемо вам на ті аспекти, чому зарядна станція зручніша і практичніша за звичайну розетку.

 

У своїх перевагах зарядна станція спирається на чотири основні моменти: економічність, швидкість, безпека, зручність експлуатації, які ми розглянемо окремо.  

Економічність

На даний момент заряджання на громадських зарядних станціях є платним. Тарифи поки що дозволяють експлуатувати електромобілі дешевше за паливні авто, але які гарантії, що через рік-два це не зміниться і ціни на послуги зарядних станцій через збільшені тарифи не поповзуть вгору. Зарядні мережі, адже це чиста комерція, тому немає впевненості в тому, що заряджати електромобілі через пару років буде також вигідно, як зараз.

Для страховки від таких ймовірностей рекомендуємо купити власну зарядну станцію, яка не тільки окупиться в процесі експлуатації, а й суттєво підвищить зручність використання електромобіля. 

Безпека

Наявність побутової зарядної станції для електромобіля забезпечує безпеку не лише самого транспортного засобу, а й усієї електромережі будинку. У комплектацію більшості електромобілів, як правило, входить зарядний пристрій для побутової мережі, що дозволяє на виході отримати максимум 3,7 кВт потужності. Для багатьох побутових мереж така потужність є пороговою, а деякі так і зовсім не витримують такого навантаження, через що вихідна потужність на переносних зарядках обмежена відміткою 2,5 кВт.

Окрім цього слід врахувати, що зарядка повинна відбуватися за будь-якої погоди і простою розеткою в деяких випадках не відбутися.

Тож у місцях, де регулярно паркуються електромобілі, чи то відкрите паркування, підземний паркінг чи навіть гараж найкраще мати стаціонарні зарядні станції, які спочатку мають системи захисту від поганих погодних умов, коректне підключення до електромережі та заземлені.

Крім того, важливо врахувати, що зарядні станції навіть найдешевшого зразка оснащені автоматикою, призначеною для низки важливих функцій безпеки:

  • автоматичного відстеження процесу заряджання, з можливістю його переривання у разі витоків, коротких замикань, змін напруги в мережі;
  • синхронізації процесу заряджання з автомобілем, коли після відключення кабелю на ньому не зникає напруга;
  • автоматичного обмеження максимальної вихідної потужності, яке дозволяє уникати перевантажень у мережі та “вильоту пробок”.

Швидкість

Як було зазначено вище, зарядні пристрої для побутової мережі, що входять до комплектації електромобіля, забезпечують зарядку з вихідною потужністю 2,5-3,7 кВт. Іншими словами, за одну годину зарядки в АКБ вашого електромобіля надходитиме саме така кількість кіловат. Якщо взяти електромобіль з ємністю АКБ близько 40 кВт * год, то за потужності 3,7 кВт, на його повну зарядку піде більше 10 годин. Відповідно, чим більше ємність батареї тим довше ви заряджатимете її до 100% ємності.

Когось подібний темп зарядки може і влаштовувати, але якщо хочеться мати можливість заряджатися швидше. У такому разі купити зарядну станцію – єдина альтернатива.

Спеціалізовані зарядні станції здатні забезпечити вихідну потужність близько 7 кВт, що, як ви розумієте, вдвічі прискорить зарядку вашого електромобіля. При цьому йдеться про однофазне підключення 220В, 32А. Якщо ж у вас є можливість підключити “три фази”, то потужність зарядки може зрости до 22 кВт і згаданий раніше електрокар з АКБ на 40 кВт*год (якщо бортова зарядка допускає таку потужність і трифазне підключення) може зарядитися лише за пару годин. Виходить, що із зарядною станцією ви отримуєте значну перевагу та економите найцінніший ресурс – час.

Комфорт експлуатації

Розетка - це розетка і нічого більше, вона забезпечує лише можливість підключити до мережі, не пропонуючи жодних додаткових можливостей.

Інша справа зарядна станція обладнана повноцінною системою управління, яка суттєво підвищує комфорт експлуатації за рахунок функціоналу.

Стандартне меню функцій зарядної станції включає таке:

  1. Таймінг зарядного процесу. Ця функція дозволяє налаштувати процес “відкладеної зарядки”, яка розвантажує мережу. Уявимо ситуацію, що ви точно знаєте, в які години на побутову мережу вашого будинку виявляється максимальне навантаження, тобто коли працює найбільша кількість побутових електроприладів. Додатково навантажувати її підключенням електрокара не дуже практично, тому за допомогою таймінгу ви можете налаштувати початок зарядки на час, коли навантаження на мережу мінімальне. Це актуально, коли ви використовуєте кілька тарифів і, наприклад, заряджатися вночі вам вигідніше. Просто налаштовуєте таймер заряджання на певний час увімкнення та заощаджуйте на електроенергії.
  2. Балансування заряду. Зарядні станції з можливістю підключення двох електромобілів обладнані можливістю балансувати заряд між ними для ефективного розподілу потужності. Іншими словами, електрокари отримуватимуть однакову потужність і заряджатимуться в рівних умовах. Від побутової розетки при підключенні кількох електромобілів через “Трійники” або перехідники такого балансу ви не отримаєте. Більше того, при нестабільному напрузі може статися перевантаження в мережі з вильотом автоматів. Працюючи на пару з таймером, ця функція допомагає збільшити потужність зарядки електромобіля після того, як спадає навантаження на електромережу будинку.
  3. Віддалений доступ. Наразі без цього не обходиться жоден інноваційний прилад та зарядні станції не виняток. Синхронізуючи зарядну станцію з своїм смартфоном через мобільний додаток ви отримуєте можливість відслідковувати витрати електроенергії, контролювати потужність і навіть керувати зарядним процесом.

В якості висновку можна сказати наступне, якщо для вас у пріоритеті безпека сім'ї та будинку, швидкість та можливість тримати під контролем зарядку електромобіля, покупка зарядної станції буде найкращим вибором.

Отдельно зазначимо, що при покупці дорогого, статусного електромобіля з великою ємністю АКБ, без наявності будинку зарядної станції вам просто не обійтися.